Do-In Yoga Elements

Na een paar jaar van werken aan het Album “Do-In Yoga Elements” is op 21 juni het nummer “Fire Element” uitgekomen en op streaming diensten uitgebracht. Het Album is als geheel sinds 30 juni verkrijgbaar als mp3 download, of als hardcopy CD.

Hoe kwam dit tot stand?

Ik werd tijdens mijn opleiding tot Do-In Yoga Docent op de Do-In School van mijn lief Claudia Heijdel muzikaal geprikkeld met muziek tijdens de les. Soms hielp het me en soms ook niet. Veel muziek is op de achtergrond wel prettig, waar andere muziek juist tegenstellingen opwerpt. Na gesprekken daarover met Claudia, ging ik op zoek naar de muziek die ook met de gedachtengang van Do-In Yoga overeenkwam. En als nog belangrijker uitgangspunt, de vijf elementen leer. Ik kwam niet veel tegen wat raakvlakken had met wat ik op dat moment leerde in de opleiding. Dus bedacht ik, dan maak ik dat toch ff. Vol goede moed ging ik op zoek naar informatie over toonsoorten en ook daar was maar beperkte informatie over te vinden. Wel wat bij klankschalen en windchimes van diverse merken, maar geen goede onderbouwde theorie over waar de muziek uit moest bestaan. Ik laat me niet uit het veld slaan, bedacht ik. Ik doe het wel op mijn “hara”. (japans voor onderbuikgevoel)

Vol goede moed begon ik en bedacht dat ik, voor het einde van een les, een Savasana nummer als eerste wilde maken. En zogezegd ook begonnen. Wat is nou de bedoeling bij Savasana? Dat moest ik wel goed weten, anders kan ik het niet goed opbouwen. Kort omschreven betekend savasana “lijkhouding”, waarin de eindontspanning plaatsvind. De bedoeling is om zo veel mogelijk te ontspannen, liggend op je rug en niets te doen. Je mag niets bewegen, anders dan dat je ademhaling laat bewegen, en je mag niet denken. En dan bedoelen we over wat er is gebeurd voor je de houding ingaat en wat er gaat of kan gebeuren wanneer je de houding uitgaat. We noemen dat vaak als moment waarin we “in het NU zijn”. En zo ging ik met deze informatie aan de slag. En dan komen de vragen als componist ineens op. Welke tonen passen erbij? Welke noten passen? Welk geluid werkt goed om rust te krijgen? Op welke manier kan de muziek zorgen dat mensen de aandacht bij het NU houden en niet makkelijk verder afdalen in het “tukje”. Daarnaast is het ook niet de bedoeling dat de mensen door de geluiden juist gaan nadenken en zich bijvoorbeeld gaan afvragen wat er gebeurd is in de muziek, of dat het irritatie opwerpt. Al met al heeft dat wat kopzorgen gegeven. Ik heb me niet uit het veld laten slaan en ben vooral zelf gaan invoelen wat de muziek deed terwijl ik de diverse dingen ging testen.

Dat betekende dat ik soms het nummer meerdere keren, gewoon in stilte op de grond liggend heb beluisterd. En dan te ervaren of het wat ik toevoegde aan de muziek, iets deed wat niet gewenst was. En iedereen kan zich invoelen. De ene dag is de andere niet, dus kan er elke dag of keer een ander resultaat uitkomen. Claudia heeft als klankbord vaak meegeluisterd en haar ingevingen teruggekoppeld, waar ik natuurlijk ook mee aan de slag ben geweest. En soms strookte dat met mijn eigen bevindingen van dat moment, maar ik heb haar inzichten en wijsheden altijd gerespecteerd en verwerkt. De aanhouder wint mentaliteit was geen overbodige luxe en na een behoorlijk lange periode was het nummer klaar. Nu voelde dat als zodanige overwinning op alles, dat ik zeker wist. De vijf elementen ga ik ook vertalen naar mijn interpretatie in muziek.

Ga, alvorens je naar de korte impressie van het Do-In Savasana nummer luistert, rust vinden in je omgeving voor een optimale ervaring. Of je nu zit of ligt, dat maakt niet uit. Zolang er geen storende factoren aanwezig zijn is dat prima. Bedenk dat het nummer bedoeld is voor na een Do-In Yoga les ter begeleiding van ontspanning. Het volledige nummer duurt ruim 6 minuten.

Zoals eerder vermeld is het gehele album Do-In Yoga Elements als download of CD verkrijgbaar, waarvan 1 van de nummers, de volledige versie is van deze korte impressie van het nummer. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg een mooi aanbod m.b.t. de muziek.
Wil je alleen het Savasana nummer, dan kan dat ook. Dit gaat via de website van de Do-In School. In de online SHOP kun je de bestelling plaatsen.

Het vervolg op dit verhaal komt er dus aan. Ik hoop iedereen luchtig mee te nemen in mijn proces door het uit te schrijven in korte verhalen. Je mag dit delen met iedereen die je kent. Wil je mij blijven volgen, zet dan deze website in je favorieten.

Verder kun je je inschrijven op mijn nieuwsbrief via deze link. Ik stuur je dan updates over wanneer ik een nieuw nummer van het album lanceer. Of wanneer er een nieuwe Blog voorbij komt, zoals deze. Dan blijf je makkelijk op de hoogte. Zoals altijd kun je je makkelijk weer uitschrijven, mocht je genoeg hebben gehad.